9 d'octubre

Estem davant d'un altre nou d'octubre i no sé per què m'ha pegat per fer algunes reflexions al voltant de l'"efemèride".
Ja fa molts anys que jo personalment, però crec que és una actitud molt estesa, passe d'aquest dia i el dedique a no fer res o, millor dit, fer allò que els dies de feina no tinc temps de fer, com ara: passejar, arreglar el jardí, podar els arbres i plantes que tinc a casa que ja comença a ser hora, etc... (Segueix)


No obstant això, enguany m'ha vingut al cap el dia 9 d'octubre de 1977 quan pensàvem que totes les coses eren possibles, que podíem aconseguir el que ens proposàrem perquè érem molts i (això pensàvem almenys) junts.
Ja s'havien celebrat les primeres eleccions democràtiques el 15 de juny i al País Valencià (en contra del que havia passat a tot l'Estat) havia guanyat àmpliament l'esquerra.
Aquella esquerra que encara no havia abandonat els vells crits de "Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia", aquella esquerra que encara tenia en tots els seus escrits, logotips i cartells l'escut amb les quatre barres representant el símbol de tots els valencianes, aquella esquerra que encara no s'havia plegat als dictats de la dreta (per tal d'aconseguir un consens que, finalment, no ha servir per a res).
Va arribar el dia 9 i València va ser una enorme festa, diuen que 500.000 persones vam omplir els carrers de la capital, amb tot de pancartes, banderes, cançons demanant l'Estatut d'Autonomia. La festa va estar un poc enterbolida per la notícia de l'assassinat de Miquel Grau (militant del MCPV) el dia 6 d'octubre a Alacant quan enganxava cartells de la manifestació de València.
El col·lectiu del PSPV de la Font d'En Carròs vam acudir a la manifestació en un autobús que quasi vam omplir i amb algunes pancartes, totes elles al voltant no de l'estatut que vèiem ja quasi aconseguit si no de demanar coses concretes dins l'Estatut com la Generalitat (consell i corts).
Convé recordar per als més joves que aquell any el PSPV encara no s'havia integrat al PSOE i, de fet, en les eleccions del 15 de juny anava en coalició amb el Moviment Comunista del País Valencià amb el lema "En bloc pel País Valencià".
Un altre dia reflexionaré(m) sobre el que va passar entre els anys 1977 al 1982 quan es va aprovar el primer Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i, si en tenim ganes, podem parlar del que està passant en els darrers anys.
Només una coseta, des de la Font vam demanar aquell 9 d'octubre de 1977, Consell i Generalitat. Si arribem a saber com havien d'estar ocupats el 2009 potser no ho haguérem demanat.