L'Alta

El "pont" al voltant del 12 d'octubre, de vegades llag com enguany, és aprofitat per la majoria d'alumnes de l'institut de Pego com la primera ocasió de la tardor per ajuntar-se i fer una bona festa del mateix tipus que les que celebren per Cap d'Any, pel dia de la Crosta (febrer) o pels dies de Pasqua.
Aquesta festa d'octubre és coneguda com "ALTA" i, malgrat que alguns de vosaltres no n'hageu sentit parlar, és d'allò més tradicional. Se celebra que és el primer dia en què s'obre la veda de caça i els caçadors durant molts anys (encara ho fan però menys) anaven a quedar-se uns dies a les casetes que hi havia per la marjal i pel terme per estar de bon matí a peu "d'obra".
Allò que sobta de la celebració actual per part dels joves i dels joves (a això també ha arribat la "normalització", menys mal) és que la majoria no coneixen la raó per la qual fan aquestes festes ni reconeixen el nom (ALTA) que rep aquesta celebració.
Tampoc van, és clar, a casetes a la marjal si no que lloguen cotxeres en el poble per ajuntar-se i passar-hi tres o quatre dies de festa. Només molt pocs d'ells van algun dia amb els seues pares a caçar.
Aquest curs, vull deixar constància, no vaig tenir cap absència de cap alumne el dia 13, cosa que resultava bastant freqüent en anys anteriors.