Pregó faller a Gandia

Ahir, dissabte 5 de febrer, vaig ser a Gandia en l'acte de la Crida fallera formant part de la banda d'Oliva.
Aquest any l'acte ha canviat el seu format i consta ara de dues parts, la primera un Pregó faller a la Plaça de Sant Josep i la segona la crida pròpiament dita a la Plaça de l'Ajuntament.
És del primer acte de què vull parlar. Va consistir en un pregó llegit a duo per Ximo Rovira i pel seu oncle (ara no recorde el seu nom). Va ser un pregó infame, d'una qualitat molt i molt baixa, ple de tòpics populistes i, desgraciadament, amb retorn al blaverisme que jo suposava oblidat de les Falles de Gandia.
Sense venir a conte,van introduir en el pregó referències a tot allò que els catalans ens furten i se n'apropien. No s'els va ocórrer altra cosa que dir que els catalans s'havien apropiat de la paella, de la mateixa manera que ens havien robat Ausiàs March, Joanot Martorell, Roig(sic) de Corella, etc.
A Sant de què anava tot això? Està necessitat Ximo Rovira de fer mèrits davant dels seus caps a Canal 9? Incomprensible dins de l'ambient de les Falles de Gandia dels darrers anys, i més quan el seu oncle és directiu de la falla de Corea, que últimament s'ha distingit per la qualitat dels seus llibrets i de les coŀlaboracions d'importants escriptors que, n'estic ben segur, estaran absolutament en contra d'aquestes actituds.
A veure si hi ha alguna reacció front a aquests atacs a la racionalitat.
Malgrat que no us serà de gust, podeu veure el pregó a Gandia Televisió. Segur que el tindran gravat.