Conveni AAMO i FMCO

Pràcticament tot el poble d'Oliva coneix a hores d'ara que la Federació de Moros i Cristians (FMCO) ha decidit no renovar el conveni de col·laboració que tenia subscrit amb l'Associació Artístico-Musical (AAMO) des de fa ja molts anys. Aquest conveni havia permés per un costat que la banda de l'AAMO fóra la banda oficial de la Federació amb la participació de la banda en tots els actes oficials (sopar de mig any, dinar del putxero, presentació de càrrecs, sopar de la Federació de la setmana de festes, despertada de divendres de moros i alguns altres) i per un altre costat (potser el més important per al poble en general) havia permés la col·laboració de les dues entitats en l'organització d'un concert anual de música festera el diumenge abans de festes i, i això era el més espectacular, en l'organització bianual del Certamen de Marxes Mores i Cristianes Ciutat d'Oliva que ja ha acomplit quatre edicions. És a dir, que la col·laboració venia ja des de fa molt temps.
Aquest any 2010, de sobte, la Federació no vol renovar el conveni i, segons sembla per informacions que corren pel poble, ho va decidir en una junta de representants de comparses on els directius de la Federació van donar unes quantes informacions que són falses i que volem desmentir. A saber:

  • Afirmen que l'AAMO deu a la Federació l'edició de la meitat dels CD "Anem de festa" que es van gravar en el concert benèfic, a benefici de la Creu Roja, que es va gravar en abril de 2009.
  • Es queixen que els nostres músics estan, en alguns actes, més pendents de la "barra" que de tocar.
  • La banda d'Oliva és la banda del "porompompom".
Aquestes afirmacions són falses per les següents raons:
  • L'acord a què es va arribar amb la Federació sobre el tema dels CD va ser: l'AAMO posaria tot, músics, assajos, director..., i la FMCO organitzaria l'acte i, molt important, vendria els CD entre les seues comparses. Exactament, l'acord en paraules del nostre president va ser : Nosaltres toquem, vosaltres veneu entre d'altres raons perquè l'AAMO no disposa de mercat on col·locar aquest tipus de gravació. L'acord, com sempre s'han fet aquests acords entre amics, va ser verbal, de la qual cosa comencem a estar penedits perquè ara es vol fer passar al nostre president, Enrique Escrivà, per mentider quan tot el món el coneix i sap que és una persona de paraula.
  • Amb ocasió del concert benèfic ja es va voler fer passar, per part d'algun directiu de la FMCO, al nostre president per mentider quan, en l'assaig de la vespra del concert, va aparèixer a dirigir unes obres del concert el compositor Francisco Valor, autor de dues obres de les que s'interpretaven en aquell concert. No vam tenir cap inconvenient que Valor dirigira les seues obres però no era aquell l'acord al qual havíem arribat amb la FMCO; a nosaltres, al president en particular, se li havia dit que Francisco Valor venia per veure i sentir com havien quedat els assajos de les seues obres, de la mateixa manera que en aquell mateix concert i en altres gravacions anteriors havíem tingut la visita de compositors, com ara Saül Gómez, Raül Ortiz, Ferran Escrivà, Joan S. Mont que havien donat les seues opinions sobre el muntatge final de les obres.
  • Quant a l'afirmació que la nostra banda és la banda del "porompompom" feta, segons sembla, per algun dirigent de la FMCO, cal dir que no és l'opinió del fòrums de música festera que es poden consultar arran de les interpretacions que, fóra de concurs, ha fet la nostra banda en els Certàmens d'Oliva on, mireu ací per exemple, se'ns reconeix com una banda espectacular. A més quin sentit té que se'ns felicite per part de la FMCO després de cada certamen i festival de música festera, si després es tenen aquestes consideracions tan negatives.
  • Respecte a l'afirmació que  els nostres músics estan més a la barra que tocant, només cal que es tinga en compte que l'AAMO té diferents formacions de banda de carrer tocant en falles sense cap queixa. De fet estem tocant actualment en tres falles d'Oliva i una de Gandia i no tenim cap queixa. Si algun músic en concret té alguna actitud no desitjada només cal que es comunique, per part de la persona encarregada d'aquell acte, al responsable de la formació i el "problema" s'arregla en un moment.
Per tant, com es pot veure, les afirmacions que s'ha fet per trencar el conveni no són, en absolut, vertaderes.
Si, per part de la FMCO, no es volia renovar el conveni amb l'AAMO no calia recòrrer a escampar falsedats pel poble. Només calia asseure's les dues entitats i parlar clarament sobre el conveni.
Aquest conveni, com ja he assenyalat abans, té incorporades les organitzacions del Festival de Música Festera de diumenge abans de Moros i del Certamen bianual de febrer. L'AAMO, per tant, se sent deslligada d'aquests events i no participarà en ells a partir d'aquest any.
Vull fer una altra consideració adreçada als músics de la nostra banda. Tots ells coneixen molt bé la situació d'aquest conveni, han sentit les explicacions que els ha donat el president i coneixen de primera mà les acusacions que si l' han fet, personalment, de mentir en les qüestions que he explicar anteriorment.
Per tot això, jo personalment i potser alguna altra persona, considere que no haurien d'anar amb altres formacions a actes de la FMCO mentre aquesta no retire les acusacions anteriors i no es comprometa fermament a pagar el deute que té amb l'AAMO de l'any 2009.